28 Eylül 2016 Çarşamba





 apple şirketi ile ilgili görsel sonucu

APPLE’IN Kuruluşu ve Gelişimi


    Steve Jobs ve arkadaşı Steve Wozniak’ın teknolojiye olan ilgileri, 1972 yılında Hawlett-Packard şirketinde yarım günlük işe girmelerini sağlamıştı. Bu dönemde ev yapımı bilgisayarlar üzerinde çalışmaya başlayan ikili, ticari açıdan da birbirini tamamlamaktaydı.
Hem Jobs, hem Wozniak, ilerleyen yıllarda yaptıkları açıklamalarda, Apple’ın kuruluşuna giden yolu birbirlerini iyi tamamlayan bir ikili olmalarına bağlıyorlar. Onlara göre Wozniak’ın bilgisayar konusundaki bilgisi ve olağanüstü yeteneği, Jobs’un bilgisayarlara olan ilgisi ve pazarlama yeteneği ile birleşerek Apple’ın kurulmasını sağladı.

 1976 yılında, Apple’ın üçüncü kurucusu olan Ron Wayne’ı da aralarına alarak, Apple şirketini, Jobs’un aile evindeki garajda kurdular. İlk bilgisayarları ise, Steve Wozniak’ın çabalarıyla sağladıkları sermayeyi kullanarak kurdukları, MOS 6502 işlemciye sahip Apple I oldu.Gece gündüz bir garajda çalışarak ortaya çıkardıkları 200 adet Apple I bilgisayarı satan ekip, sonraki bilgisayarları üzerinde çalışmaya başladılar ve ortaya, daha başarılı olan Apple II çıktı. Bu başarılarını daha üst seviyeye taşımayı ve ofislerde IBM’e rakip olmayı hedefleyen ekip, Apple III’ü geliştirdi.
Büyük hedeflerle Apple III’ü piyasaya süren ekip, beklenmeyen bir sorunla karşılaşmıştır. Bir tasarım hatasından dolayı, aşırı ısınma sorunu yaşayan ve hasar gören yüzlerce Apple III geri çağırıldı. Ancak bu talihsizlik bile Apple’ın başarısına engel olamadı ve 12 Aralık 1980 tarihinde Apple şirketi halka arz edilerek rekor bir sermayeye kavuştu.
Bir anda kendini dev bir şirketin başında bulan Steve Jobs ilk hatalı kararlarından birini vererek, şirketin ticari yeterliliğe sahip bir yöneticiye ihtiyacı olduğuna karar verdi. Bunun üzerinde John Sculley, 1983 yılında Apple’ın başına geçti.
Apple içinde tam bir yeniden yapılanma başlatan Jobs, ilk çevrimiçi Apple Store’un açılmasını sağladı.Apple, müzik çalar piyasasına 2001 yılının son çeyreğinde iPod ile girdi.Bununla birlikte gelen iTunes yazılımı aynı zamanda iPod’un en popüler müzik çalar olmasını sağladı.Çevrimiçi müzik mağazası olan iTunes Store ise Nisan 2003’de hizmete girdi.
Jobs’un işi devralmasıyla birlikte estetiği ön planda tutan yazılım ve donanım ürünlerinin yanı sıra, internet yatırımları yapan Apple, tüm bu girişimlerinin karşılığını fazlasıyla alarak tarihinin en başarılı dönemine girdi.Tüketici elektroniği şirketi olma yolunda ilk adımını atan Apple, 2007 yılında bu yoldaki asıl adımını attı. Apple’ın telefon geliştirdiği söylentileriyle başlayan bu girişim, 2007 yılında iPhone’un piyasaya sürülmesiyle sonuçlandı.
iPhone’un Apple açısından bir diğer başarısı da App Store oldu ve daha açıldığı hafta içersinde 10 milyon iPhone uygulaması App Store üzerinden indirildi.


apple kuruluş ile ilgili görsel sonucu
Apple'in ilk bilgisayarı

Apple'in logosunun elma olmasının hikayesi:

  Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok bilinen bilgisayar firması olan Apple ilk kurulduğu zamanlar bir elma çeşidinin adı olan “Macintosh” ismiyle anılıyordu. Daha sonra Steve Jobs İncil’de yer alan Adem ile Havva’daki elmayı kullanmaya başladı. 
Isırılmış elma figürünün bugünkü anlamda ilk bilgisayarların üretiminde görev alan ve zehre batırdığı elmayı ısırarak intihar eden Alan Turing’e ithafen kullanıldığı da söylenmektedir.
İngiltere’ nin savaş dönemlerinde yaptığı katkılar hiçe sayılıp dışlanan Turing bir gün evinde ölü bulunmuştur. Masa başında intihar eden Turing’in elinde ısırılmış bir elma bulunmuştur. Bundan dolayı bilim insanları bu büyük dâhinin değerini bildi ve onu asla unutmadı.

microsoft gelişimi ile ilgili görsel sonucu





Microsoft un Kuruluşu 


microsoft ile ilgili görsel sonucu
     Şirket 1975 yılında Amerika Birleşik Devletleri' nin Washington eyaletindeki Seattle kentinde iki üniversite öğrencisi (Bill Gates, Paul Gardner Allen) tarafından kurulmuştur.
28 Ekim 1995 doğumlu olan Bill Gates, Altair 8800 bilgisayar sisteminin tanıtımını okuduktan birkaç gün sonra bilgisayarın tasarımcısı MITS ile temasa geçmiştir. Arkadaşı ile birlikte Altair 8800 üzerinde çalışan BASIC yazılımlama dili geliştirdiklerini belirtti. Paul Allen MITS' e yazılımın tanıtımını yapmaya gitti. Tanıtımın sonunda MITS Bill Gates ve Paul Allen' dan Altair bilgisayarları için BASIC yazılımlama dilinin telif hakkını satın aldı. Kârlı bir iş fırsatı yakaladıkları düşüncesiyle Harvard Üniversitesi' inde ki Hukuk eğitimini bırakıp Microsoft'un temellerini attı. Ayrıca Microsoft'un ünlü bir şirket olmasıyla birlikte Bill Gates dünyanın en zengin insanı seçilmiştir.


Microsoft un Gelişimi 


  Windows kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, programları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden girdi yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft firmasının geliştirdiği bir işletim sistemidir. Windows’ta işlemleri gerçekleştirmek için klavyeden komut girmek yerine aynı işlemler fare kullanılarak gerçekleştirilebilir. Ms-Dos ise Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. 1980’li yıllarda en yaygın işletim sistemlerinden bir tanesiydi. 
 Microsoft Windows un ilk sürümü 1985 de yapılan Windows 1.0 sürümüdür. Bu sürüm de pek kullanışlı olmadığı için fazla ilgi görmemiştir. Bundan sonra ise 1987 yılında Windows 2.0 sürümü çıkmıştır ve buna ilgi daha fazla olmuştur. Çünkü insanların işlerine yarayan onlar için daha verimlidir. Windows 2.0 sürümüne Excel ve Word dahil edilmiştir.
Aslında asıl başarı Windows 3.0 sürümü ile gelmiştir. Kullanıcıya daha iyi görev imkanı verdiği için daha iyi başarı sağlamıştır ama bazı eksiklikler fark edilip hemen ardına Windows 3.1 Sürümü geliştirmişlerdir.
Daha sonra ise Windows 95 geliştirilmiştir. Bu sürüm o döneme kadar en çok satan olmuştur. Çünkü bu sürümle ciddi bir değişikliğe gidilmiş ve 255 karakter dosya isimlerinin yanında dahili internet Explorer ve başlat düğmesi gibi özellikler yer almıştır.
3 yıl sonra ise 98 sürümü çıkmıştır. Ve bu gelişimlerin devamında sırayla Windows 2000, Windows Xp, Server 2003, Windows Vista, Windows 7 sürümleri gelişmiştir. Daha sonra 2015 yılına gelindiğinde ise Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 çıkmıştır. Ve bunların üzerilerine başka işletim sistemi çıkarmayacaklarını bildirip güncelleme yolu ile devam edeceklerini açıklamışlardır.  

microsoft gelişimi ile ilgili görsel sonucu


  Bunları bilelim:
  • Microsoft 17 Eylül 2007 tarihinde Avrupa Birliği Microsoft rekabet davasını kaybetmiştir.
  • 3 Eylül 2013 tarihinde Microsoft, Nokia' nın Cihazlar ve Servisler birimlerini ve bazı Nokia patentlerini 7.2 Milyar Dolar karşılığında satın alınmıştır. Bu satın almayla birlikte Nokia'nın 18 bin'i üretimde olmak üzere, 32 bin çalışanının da Microsoft tarafına geçeceği açıklandı.
  • 18 Mayıs 2016'da ise Microsoft akıllı telefonlardan beklediği verimi alamadığını belirterek Nokia'yı 350 Milyon Dolara Foxconn'a sattığını açıkladı.
  • 14 Haziran 2016 tarihinde Microsoft sosyal medya platformu olan Linkedln'i 26.2 Milyar Dolara satın almıştır .LinkedIn Microsoft'un satın aldığı 196. şirket olmuştur.

27 Eylül 2016 Salı

ALU ( Arithmetic Logic Unit (Aritmetik ve Mantık Ünitesi))

ALU, CPU içerisinde bulunur. Tüm mantıksal ve aritmetik işlemleri gerçekleştirmekte olan bir dijital devredir. En basit işlemi gerçekleştiren mikro denetleyici den, en karmaşık mikro işlemciye sahip bir bilgisayara kadar tüm işlemcilerin yapı taşıdır. 

Aritmetik işlemlerden bazıları şunlardır; toplama, çıkarma, çarpma ve bölmedir.
Mantıksal işlemlerden bazıları ise; sayılar, harf ve özel karakterler arasında karşılaştırmadır.
Karşılaştırma işlemleri eşit durumda olup olmadığını saptama, daha küçük veya daha büyük durumda olduğunu saptamadır. Bunların dışında ALU ünitesinde virgüllü sayılarla daha rahat hesap yapabilmesi için bir Kayan Nokta işlem birimi (FPU-Floating Point Unit) vardır. 

ALU kavramını ilk olarak 1945 yılında matematikçi john VON NEUMANN "EDVAC" adlı bir bilgisayar üzerine bulgularını anlatan raporda bahsetmiştir.





















FPU ( Floating Point Unit (Kayan Nokta Birimi))

FPU, CPU üzerinde bulunan ve çok hassas ve ondalıklı işlemlerin yapılmasında görev alan ünitedir. Gerçek dünyada sayılar sonsuza giderken, bilgisayar ortamında bilgisayar donanımının getirdiği sınırlamalardan dolayı bütün sayıların gösterilmesi mümkün değildir. 
Bu sınırlamaların etkisini en aza indiren, sayıların maksimum miktarda ve gerçeğe en yakın şekilde temsilini sağlayan sisteme "Kayan-Noktalı Sayılar" sistemi denir. 
Bu gösterim şekillerinde çok büyük ve çok küçük değerlerin ifade edilmesi için çok miktarda bilgisayar donanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin sabit noktalı gösterimde n bitlik alanda noktanın yeri belirlenmiş ve x bit anlamlı kısım için, geri kalan (n-x) bit ise virgülden sonraki kısım için ayrılmıştır. Bu durumda 8 bitin 5 biti sayının tam kısmını, kalan 3 biti virgülden sonraki kısmını ifade ederse 10110,011, 11101,001, 11111,111 şeklindeki sayılar gösterilebilir. Kayan noktalı gösterimde ise eşit miktarda bilgisayar donanımı ile daha geniş aralıktaki sayılar üretilebilir. Yani 8 bitlik alanda 1,1101101, 10,101011, 11111,111 şeklinde virgülün herhangi bir aralığa gelerek oluşturacağı bütün kombinasyonları ifade etmek mümkündür.
Kayan noktalı sayılar tamsayı işlemlerden daha yavaştır. Bilgisayar performanslarının karşılaştırılmasında özellikle bilimsel bilgisayarlarda,kayan noktalı sayılar üzerindeki işlem hızı önemlidir. Ölçüm için FLOPS (floating point operation per second) kullanılır.


FLOP

Flip Flop kavramı temel olarak 1 bitlik bilginin tutulduğu ünitedir.
Bu devre elamanında her zaman iki çıkış olur. Bu çıkışların değerleri kalıcıdır. Yani bir sonraki giriş değerine kadar geçici süre ile sabitlenmekte ve yeni giriş değerleri alınana kadar sabit olarak kalmaktadır. Bu durum geçici bir hafıza olarak kabul edilebilir. En çok kullanılan Flip Flop tipleri tabloda verilmiştir. Bu Flip Flop tipleri temel olup bunların üzerinde değişiklikler yapılarak veya harmanlanarak daha farklı amaçlar için Flip Floplar da üretilebilmektedir.




22 Eylül 2016 Perşembe




Ve donanım öğrenmek için başka seçenekler de vardır;

                             Arduino Nedir?

      Arduino, açık kaynak kodlu bir mikrodenetleyici kartıdır. Ana MCU, Atmel tabanlıdır. Kart ile robotik ve elektronik uygulamalarınızı kolayca gerçekleştirebiliriz.
Bu kadar popüler olmasının bir kaç nedeni vardır.
1.  Açık kaynak kodludur. (Devre şemasından, programlama arayüzüne kadar…)
2.  Program geliştirmek basittir. Gerçekten çok basittir. Aynı kart üzerinden hem programlanır hem test edilebilir.
3.  Arduino’da kullanılan programlama dili de basittir.
4.  Ve bana göre en önemlisi çok yaygın kullanıcısı mevcuttur. Yani büyük olaslıkla yapmak istediğiniz projelerin benzerleri de önceden yapılmıştır. Diğer proje yapımcılarıyla daha kolay bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz.

                     Arduino Nasıl Kullanılır?

      Arduino ya da herhangi bir mikrodenetleyici sistemi kullanmak için ilk olarak düzgün çalışma ortamını sağlamanız gerekir.
1.  Arduino UNO, PRO Mini, Mega, Leonardo..gibi bir Arduino kartınız.
2.  Karta uygun USB kablonuz. USB yazıcı kablosu ya da mikroUSB kablosu gerekecektir.
3.  Arduino IDE programı (Az sonra uzun uzun değineceğim)
4.  Ve tabi Arduino ile uyumlu çalışacak normal  bir bilgisayar.


Bu aşamalar bilgisayar da tam ise kullanmaya bir engel yoktur.

20 Eylül 2016 Salı

Bit Nedir?



Bilgisayarlarda kullanılan verileri ifade etmede Bit kullanılır. Bit bilgisayardaki en küçük veri boyutu biriminin adıdır. (b) harfi ile gösterilir.

Byte Nedir?

8 bit 1 Byte’tir. Yani Byte, 8 bit değerindedir. Veri boyutu olarak ekrandaki bir harfi ifade eder. (B) harfi ile gösterilmektedir.

Bunların yanı sıra devamında gelen  bellek ölçü birimi;
Kilobyte(Kb), Magabyte(Mb), Gigabyte(Gb), terabyte(Tb), Petabyte(Pb), Exabyte(Eb), Zettabyte(Zb), Yottabyte(Yb) olarak devam etmektedir. 

Boolean Nedir? 

Mantıksal veri tipidir, yalnızca iki değer alır. Bütün programlama dillerinde boolean veri tipi çok önem taşır. Özellikle, program akışının yönlendirilmesinde ve döngü yapılarında olmazsa olmaz tiplerdir.

Transistör Nedir?

Yan yana birleştirilmiş iki PN diyodundan oluşur. Girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlayan yarı iletken bir devre elemanıdır. Uygulamada 100000 'e yakın çeşidi bulunan ve her geçen gün yeni özelliklerde üretilir.
Üç kutuplu devre elemanı olan transistörün kutupları; Emiter (E), Beyz (B) ve Kollektör (C) olarak adlandırılır.
Emiter(yayıcı); akım taşıyıcıların harekete başladığı bölge, Beyz(taban); transistörün çalışmasını etkileyen bölge ve Kollektör(toplayıcı); akım taşıyıcıların toplandığı bölgedir.
Transistörler NPN ve PNP olmak üzerede iki tiptir.