20 Eylül 2016 Salı

Bit Nedir?



Bilgisayarlarda kullanılan verileri ifade etmede Bit kullanılır. Bit bilgisayardaki en küçük veri boyutu biriminin adıdır. (b) harfi ile gösterilir.

Byte Nedir?

8 bit 1 Byte’tir. Yani Byte, 8 bit değerindedir. Veri boyutu olarak ekrandaki bir harfi ifade eder. (B) harfi ile gösterilmektedir.

Bunların yanı sıra devamında gelen  bellek ölçü birimi;
Kilobyte(Kb), Magabyte(Mb), Gigabyte(Gb), terabyte(Tb), Petabyte(Pb), Exabyte(Eb), Zettabyte(Zb), Yottabyte(Yb) olarak devam etmektedir. 

Boolean Nedir? 

Mantıksal veri tipidir, yalnızca iki değer alır. Bütün programlama dillerinde boolean veri tipi çok önem taşır. Özellikle, program akışının yönlendirilmesinde ve döngü yapılarında olmazsa olmaz tiplerdir.

Transistör Nedir?

Yan yana birleştirilmiş iki PN diyodundan oluşur. Girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlayan yarı iletken bir devre elemanıdır. Uygulamada 100000 'e yakın çeşidi bulunan ve her geçen gün yeni özelliklerde üretilir.
Üç kutuplu devre elemanı olan transistörün kutupları; Emiter (E), Beyz (B) ve Kollektör (C) olarak adlandırılır.
Emiter(yayıcı); akım taşıyıcıların harekete başladığı bölge, Beyz(taban); transistörün çalışmasını etkileyen bölge ve Kollektör(toplayıcı); akım taşıyıcıların toplandığı bölgedir.
Transistörler NPN ve PNP olmak üzerede iki tiptir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder