20 Ekim 2016 Perşembe

Benchmark tanıtım

HIZ TESTİ(Benchmark)


Hız testi, gerçek hayattakine benzer işlemleri seri bir biçimde belirli bir donanım üzerinde yürütmektir. Örneğin işlemci testinde bir laptop'un işlemcisi, verileri ne kadar hızlı şifreleyebileceğini görmek üzere bir dizi matematiksel teste tabi tutulabilir. Sabit disk testlerinde büyük bir dosyanın ne kadar zamanda yazılıp okunabildiği, GPU testlerinde ekranda belirli sayıda nesne varken kaç FPS'ye ulaşıldığı test edilebilir.

Test sonuçları tek başlarına çok şey ifade etmeseler de, iki ürünün test sonuçlarını karşılaştırdığınızda hangisinin daha iyi performans sunduğu konusunda karar vermeye başlayabilirsiniz.

Benchmark yapmanın yararları:

Sisteminizi uzun süre kullandıktan sonra o ilk performans hissi ortadan kaybolabilir. İşte o zaman bu sizin kuruntunuz mu, yoksa bir sorun mu var öğrenebilirsiniz.
Bunun için sisteminize daha ilk baştan benchmark yapmak ve sonuçları kaydetmek son derece faydalı olacaktır. Sadece donanım değişikliklerinin ne fark yarattığını değil, sisteminizde kurulu uygulamalardaki değişikliklerin de testleri ve günlük performansı nasıl etkilediğini böylece daha net görebilir, sisteminizi daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
Özetle benchmark yaptığınızda bunları görebilirsiniz:
  •          Sisteminiz düzgün çalışıyor mu?
  •          Parçalarınızda bir sorun var mı?
  •          Yaptığınız değişikliklerin etkisi ne oldu?


Benchmark’ın altın kuralları:

Benchmark testleri ekran kartınızın belirli bir oyunda saniyede kaç kare çizdiğini (FPS) görmekten başlar ve derinleşerek devam eder. İşlemcinizin, belleklerinizin, sabit diskinizin ve diğer donanım bileşenlerinin ayrı ayrı ya da bir arada nasıl performans verdiğini detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Peki ama Microsoft Office’in sisteminizdeki performansını gerçekten merak ediyor musunuz? Photoshop kullanıyor musunuz? AutoCAD türü yazılımlar işinizin bir gereği mi? İşte bu soruları bir durup sormak, sizi emeğinizi ve zamanınızı en doğru testlere ayırmaya yöneltecektir.
Çoğu bilgisayar kullanıcısı için en önemli test ekran kartının gücünü ve oyun performansını ölçmektir. Elbette bu testin de bazı incelikleri vardır. Örneğin karşınıza çıkan minimum, ortalama ve maksimum FPS sonuçlarına bakıp kıyaslama yaptığınızda neye dikkat etmelisiniz? Cevabı basit, gündelik oyun performansınızı en iyi yansıtan değer ortalama FPS olacaktır. Oyun testlerinde dikkat edilecek bir diğer nokta da tek bir oyunla değil, birden fazla oyunla test yapmak; tek bir kerede bırakmayıp testleri birkaç kez tekrarlamaktır.

Kullanılabilecek test uygulamaları:

SiSoft Sandra: İşlemci ve ekran kartı testi için kullanılır.
NovaBench: İşlemci, RAM, sabit disk ve ekran kartı testleri içindir.
3DMark- PCMark: FutureMark’ın geniş kapsamlı benchmark yazılımlarıdır.
FRAPS: Bir oyunu açıp kolayca saniyede kaç FPS aldığınızı görebiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder