9 Ekim 2016 Pazar

İŞLEMCİLER


Kısaca CPU ( Central Process Unit ) yani Merkezi İşlem Birimi’dir. İşlemci için bilgisayarın beynidir diyebiliriz. Adından anlaşıldığı gibi bilgisayardaki işlemleri gerçekleştiren ve gerekli yerlere gönderen elemandır.Konuyu basitçe anlatmak gerekirse bilgisayar üzerinden yaptığımız herşey işlemciye muhakkak uğrar. Yani klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir.


İlk işlemciler belli işlemleri ve çoğu zamanda yalnızca tek bir işlemi gerçekleştirmek için üretilmişlerdir. Ancak üretilen bu işlemcilerin hem maliyeti çok yüksekti hem de yaptığı iş sınırlıydı. 1970’lerde mikroişlemcilerin üretilmesiyle işlemci tasarımları ve kullanım alanları oldukça değişti. İlk mikroişlemci Intel 4004’ün üretilmesi (1971) ve bunu takiben ilk geniş çaplı kullanım alanına sahip olan Intel 8080’nin üretilmesi (1974) ile merkez işlem birimini yürütme metodları tamamiyle değişim gösterdi ve gelişen teknoloji ile birlikte küçük boyutlu bilgisayarlar ve cep telefonlarının üretilmesi küçük bir işlemcinin geliştirilmesini zorunlu kıldı. Bu sayede işlemcilerin kullanım alanları genişledi ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Günümüzde işlemciler; otomobiller, cep telefonları, bilgisayarlar ve daha bir çok üründe kullanılmaktadır.

İşlemci Çeşitleri

Soket
Slot

BELLEKLER


RAM(Random Access Memory)

Elektrik kesildiğinde içerisindeki veriler kaybolduğunda işlemcinin verilerin tutulduğu geçici bir depolama alanıdır. Programların çalışabilmesi için öncelikle RAM e aktarılması gerekir. Bu işin temel amacı, CPU tarafından istenecek veri ve komutlara çok daha hızlı bir şşekilde erişilme ihtiyacı vardır.
CPU RAM e sabit disklerden çok daha hızlı erişir. Eğer çağırılan program sabit olunan RAM den daha büyük boyutta ise belirli aralıklar ile sabit diskten transfer yapılması gerekmektedir.
            RAM in bu tarz yetersiz kalmasına karşın;
İşletim sistemi (page file) servisi ile sabit diskin bir kısmını RAM gibi kullanmaya çalışır.
      RAM                               






          SIMM RAM                                                                      DIMM RAM

Statik RAM  Dinamik RAM                                  Skron RAM         DDR RAM    
                                                                           DDR2 SDRAM   Rambus RAM



SIMM RAM

Tek sıralı hafıza modülüdür.

Statik RAM: Daha yüksek hıza karşı daha yüksek maliyetlidir. Ve daha büyük mimari bir yapı kullanılır. Bu sebeple genellikle küçük boyutlu olarak ön bellek amacı ile kullanılır.
Dinamik RAM: Şuanda en popüler bellek türü olan dinamik RAM düşük maliyet, küçük mimari yapı ve makul derecede hız sunması sayesinde genellikle sistem hafızası olarak kullanılır.

ROM( Read Only Memory)


            ROM sadece okuna bilir bellekler için kullanılan genel bir ifadedir. İlk üretilen ROM sadece okunabilir genel ifadedir. Daha sonra üretilen ROM çeşitleri üzerinde elektriksel yöntemler ile değişiklik yapılabilir. Bu tipteki hafıza birimleri elektrik kesildiğinde dahi bilgilerin saklanması gerektiği durumda kullanılır. Genel olarak 4 gruba ayrılır.

MPROM

            Özel bir program veya veri maskelemek amacıyla kullanılan üretici tarafından programlanan ROM çeşididir.

PROM

            Kullanıcı tarafından ROM programlayıcı ile sadece bir defa programlana bilen ROM çeşididir.

EPROM

            Mor ötesi ışık ile silinebilen bilgiyi yıllarca koruyabilen ROM çeşididir.

EEPROM / FLASH ROM

            Devredeyken elektriksel yolla bir kısmı ya da tamamı değiştirilebilen, silinebilen, yeniden veri yüklenebilen bir ROM türüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder